Na een intensieve restauratie- en renovatieperiode opent de Vrije Universiteit Brussel (VUB) het iconische rectoraatsgebouw. Origin Architecture & Engineering heeft met zorg en respect voor de oorspronkelijke visie van Renaat Braem gewerkt.
Het Rotterdamse ontwerpbureau Felixx Landscape Architects & Planners heeft, in samenwerking met Witteveen+Bos, het Strategisch Groenplan voor de stad Leuven ontwikkeld. Dit plan dient als een krachtig instrument om de stad in de komende jaren groener, gezonder en klimaatrobuuster te maken.
De bouwsector wordt steeds complexer, en dat vraagt om een nieuwe vorm van samenwerking. Lennart Nieder, General Manager bij Jansen AG NL-BE, deelt zijn visie op de verschuiving van de rol van leveranciers naar die van adviseurs.
Onze huiscolumnist Filip Canfyn zal het niet hebben over de elpee ‘Ethisch Reveil’ (1979) van Raymond Van het Groenewoud, maar wel over een initiatief van enkele grotere en kleinere projectontwikkelaars om het hoofd te bieden aan de kritiek op en het wantrouwen ten opzichte van hun praktijken.
Stijn Ruys is al meer dan twee decennia actief als interieurarchitect. Vanuit zijn bureau in Vlaams-Brabant ontwerpt hij creatieve en duurzame oplossingen, zoals de recente herinrichting van de bibliotheek in Keerbergen. Wat drijft hem als interieurarchitect en welke visie heeft hij op zijn vak?
Het Belgische ontwerp- en ingenieursbureau SBE mocht voor hun Vlasbrug over de Leie onlangs een prestigieuze Architizer A+ Award in ontvangst nemen. Een bijzondere blijk van internationale erkenning én een uitstekende gelegenheid voor een Praatstoel-sessie met SBE-medewerker Guillaume Van Parys.
Biobased wand- en plafondsystemen van vlas kunnen in sterke mate bijdragen aan CO2-reductie en het behalen van de alsmaar strenger wordende duurzaamheidsdoelstellingen.
Voor het goed functioneren van een ETICS of buitengevelisolatiesysteem is het essentieel dat het systeem waterdicht is. Een ETICS voorziet daarom in afdichtbanden en aansluitprofielen die waterdichte aansluitingen garanderen. Toch zien de leden van Xthermo nog te vaak niet waterdicht schrijnwerk.
Tijdens een feestelijke prijsuitreiking werden de meest innovatieve houtbouwprojecten van de afgelopen 4 jaar in de kijker gezet. Deze projecten tonen niet alleen de creatieve mogelijkheden van hout als bouwmateriaal, maar ook de duurzame en ecologische oplossingen die ermee bereikt kunnen worden.
Uit 215 inzendingen heeft een professionele jury 23 winnaars in 8 categorieën geselecteerd voor de Henry van de Velde Awards 25. Een van de winnaars in de categorie 'Spaces' is het Stadskantoor van Gent, dat door Gelo - Mensgericht Designstudio radicaal en mensgericht gerenoveerd werd.
Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall toonde tijdens Dutch Design Week in Eindhoven een innovatief concept voor een tiny house, opgebouwd in een gondel van een afgedankte windturbine. Het ontwerp werd gerealiseerd door Superuse Studios in samenwerking met zusterbedrijf Blade Made.
De in Parijs gevestigde Palestijnse ontwerper Samer Selbak heeft een verlichtingscollectie gecreëerd van de sponskomkommerplant. De collectie, genaamd Luffa naar de Latijnse benaming van de plant, omvat twee hanglampen en een scheidingswand.
Voor een renovatie en vernieuwbouw bij CVO Encora in Antwerpen koos hoofdaannemer Hooyberghs voor de Sensis textuurwanden van Kerstoel 2000+.
Met StoSignature gaat Sto voor een nieuwe interpretatie van traditionele sierpleister. Maison Osaïn schreef het product voor als in het oog springende gevelafwerking bij de verbouwing van een eengezinswoning in Kontich.
Langs de Seine in Parijs werd dit jaar Wood Up opgeleverd, een houten gebouw dat met een indrukwekkende hoogte van vijftig meter de gangbare hoogtelimiet voor houtbouw in Frankrijk overstijgt.
Middeleeuwse bouwtechnieken vormen de basis van de stenen sokkel en de met de hand uitgehakte houten kolommen van de Onze-Lieve-Vrouw van Smarten-kapel in Tsjechië, een project van het lokale architectenbureau RCNKSK. Het ontwerp combineert traditionele symboliek met een eigentijdse vormentaal.
Buildwise lanceert samen met Embuild en Bouwunie de campagne ‘Hout is goud!’. Deze campagne is gericht op aannemers, architecten, studiebureaus, leerkrachten, docenten en studenten. De klemtoon ligt op houtbouw, prefabricatie en biogebaseerde materialen.
Voormalig VAi-directeur Sofie De Caigny wordt vanaf 1 februari 2025 Hoofd Collectie van de Nederlandse architectuurinstelling Nieuwe Instituut. Ook krijgt zij de dagelijkse leiding over museumwoning Huis Sonneveld uit 1933, een toonaangevend voorbeeld van Nederlandse functionalistische architectuur.
ACO zet zich in als ambassadeur voor het 6e Duurzame Ontwikkelingsdoel van de Verenigde Naties, dat streeft naar universele toegang tot schoon water en veilige sanitaire voorzieningen. Deze rol sluit aan bij de kernwaarden van ACO, waarbij een betekenisvolle bijdrage levert aan duurzaam waterbeheer.
Leefmilieu Brussel is op zoek naar bouwheren en ontwerpers (architecten, studiebureaus,...) die zich willen laten begeleiden bij het gebruik van de TOTEM-tool, ontworpen om de milieu-impact van bouwmaterialen te beoordelen.
Schüco, aanbieder van aluminium gevelsystemen, toont op BAU München een breed scala aan nieuwe producten, diensten en studies voor een circulaire en duurzame bouwsector. De focus ligt op de gehele levenscyclus van gebouwen, zowel voor nieuwbouw als voor renovatie.
Op dinsdag 3 december 2024 vierde ASSA ABLOY zijn 30-jarig jubileum met een exclusief evenement in het prestigieuze Corinthia Hotel Astoria in Brussel. Meer dan 80 gasten kwamen samen om deze bijzondere mijlpaal te vieren in het nog niet geopende hotel.
Duurzaam bouwen zit in de lift. Een logisch gevolg daarvan is dat er ook steeds meer innovatieve duurzame bouwmaterialen worden ontwikkeld. Eén van die materialen is CLT, Cross Laminated Timber. Bij bio-ecologisch bouwbedrijf Sidati merken ze dat de populariteit van CLT steeds verder toeneemt.
Steven Paulussen, zaakvoerder van Houthandel Paulussen, buigt zich over de vaak gehoorde stelling dat tropisch hardhout niet-ecologisch is. Daar waar de bewuste rubriek bedoeld is om foutieve vooroordelen rond houtbouw met klem te weerleggen, is de repliek deze keer wat genuanceerder.
In de vernieuwde productiehal in IJsselstein komen duurzaamheid en innovatie samen. SAB-profiel transformeerde deze productiehal, oorspronkelijk gebouwd in de jaren '70, met behulp van eigen geavanceerde producten. Het resultaat: een indrukwekkend visitekaartje voor het bedrijf.
De gloriedagen van de jaren zeventig leven nog volop in het 23e district van Wenen. Hier staat het utopische Wohnpark Alterlaa, kroonjuweel uit het oeuvre van Oostenrijkse architect Harry Glück. Op humoristische wijze toont filmmaker Bianca Gleissinger de dolgelukkige bewoners.